Ship Street, Brighton

Client: Abbey Commercial
CA: Coppard Giles
QS: F T Allen
Engineer: Meads Structures
M & E: Crofton Design
Value: £2,635,000
Programme: 102 Weeks

This Grade II Listed commercial building in the centre of Brighton was redeveloped, as a Permitted Development, over two phases. The building, built in 1925 as a Post Office, is arranged over five floors, from basement through to third floor, with the street elevation being 3-storey including the basement. The property was vacated in 2007 and, more recently, was occupied by squatters.

Due to the nature of the previous occupation, the full scope of works and condition of the property was unknown until a full hygienic clean and an asbestos survey, and removal, was undertaken by our specialist teams as part of phase one of the works. Full internal and external scaffolding was then erected to allow surveys to determine the extent of the work.

Systematic and sympathetic refurbishment and repair to the entire external structure of the property followed. This included a conservation clean; structural repairs; stone and brick repairs; repointing to the façade; new and refurbished roof structures and coverings; new windows and installation of cast iron heritage drainage and rainwater systems.

Phase two of the project comprised internal alteration and refurbishment of the first, second and third floor levels of the core of 51 Ship Street, forming 9 new flats, (1no. studio flat, 3no. 1 bedroom flats, 4no. 2 bedroom flats and 1no. 3 bedroom flat). The work comprised formation of new openings in existing structural walls and floors, installation of new structural concrete floors and timber ceilings followed by lightweight partitions to form the new apartments.

A new electrical sub-station was required to service the new mains and lighting services, including fire, security and access installations. New gas mains and water supplies service the bathrooms, kitchens and heating installations.

Works to the ground floor include two entrance areas and communal stairwells leading to two staircases. The basement area housed the service areas and bike store.