Langbury Lane, Ferring

Client: Progress Housing
Architect/QS: PDK Architecture & Surveying
Value: £479,000
Programme: 16 Weeks

 

The project required the adaptation, upgrading and extension of an existing care home comprising of two adjoining bungalows in a residential neighbourhood. The building works comprised of ex-tensive demolition and an extension at ground level providing better use of the space available.

The works included the reconfiguration of the existing partitions to form bedrooms with en-suite facilities and communal kitchen and lounge facilities, ultimately providing supported living for disabled persons living in the community.

Connectivity between the properties was improved with a full refurbishment undertaken throughout with new ceilings, doors, windows, floor finishes and redecoration throughout. The roof was reconfigured to provide a dormer for a lift shaft and allow the installation of a platform lift.

New kitchens included height adjustable worktops, whilst bed-room ceilings were strengthened to allow the fitting of a hoist in each bedroom.

Mechanical and electrical installations were replaced through-out the properties and included a contractor designed fire alarm and nurse call.

Externally, insulated outbuildings were provided for wheelchair charging. Paving’s and bike storage were improved making the building and gardens fully accessible.